Yonex Dutch Junior International

Voorbeschouwing Yonex Dutch Junior 2017, 21-02-2017

Het aftellen naar misschien wel mooiste toernooi van Nederland is weer begonnen. De Yonex Dutch Junior International 2017, van 1 t/m 5 maart in de Duinwijckhal (gratis te bezoeken, Badmintonpad 1 in Haarlem).

Wat hebben we er weer zin in, zeker met deze heerlijke inschrijvingen. Op papier het sterkste toernooi wat we de laatste jaren (waarschijnlijk zelfs ooit) hebben georganiseerd. En niet omdat de vorige edities zwak waren, de winnaar van de herenenkel van vorig jaar (Lee Zii Jia, Maleisië) bijvoorbeeld stond onlangs nog in Thailand in de halve finale van het plaatselijke Grand Prix Gold toernooi, maar omdat de inschrijving gewoon erg goed is. Zo heeft Denemarken besloten dit jaar de “Dutch” te spelen in plaats van de German junior, en zijn ze dus na jarenlange afwezigheid weer terug! Ook Indonesië stuurt een afvaardiging van de nationale selectie, wat naast goed badminton ook zeker voor veel sfeer gaat zorgen. Daarnaast zijn we ook weer erg blij met de sterke inschrijvingen van Frankrijk (o.a. Arnaud Merkle, de verliezend finalist van de HE afgelopen jaar), Engeland, Maleisië, Japan, Korea, Chinese Taipei (vorig jaar voor het eerst aanwezig met 3 spelers, blijkbaar goed bevallen, dit jaar met 15 spelers!), Singapore, Tsjechië, België, Spanje, Italië, Portugal, Zwitserland, Hong Kong, Slovenië, Oostenrijk, India, Thailand, Zweden, Turkije, Duitsland en natuurlijk Nederland.

Met zo’n 250 spelers uit 24 landen belooft het een drukke en gezellige boel te gaan worden. Qua niveau is er al helemaal niets om over te klagen. Bij de herenenkel bijvoorbeeld doen er 6 spelers uit de top 10 van de jeugd wereldranglijst mee, waaronder de nr's 1 en 2! Maar ook in de andere onderdelen zijn er minimaal 3 top tien spelers vertegenwoordigd, waarvan altijd minimaal de nr. 1 of 2! En dan hebben we het nog niet over de spelers die maar weinig toernooien spelen, dus niet al te hoog op de ranglijst staan, maar zeker goed kunnen spelen! Ook zijn er veel spelers die vorig jaar nog onder 17 speelden, en dus ook geen al te hoge onder 19 ranking hebben, maar die we zeker niet mogen onderschatten.

Ook dit jaar wordt het weer interessant om te zien hoe de verhoudingen liggen tussen de Europeanen en de Aziaten, dit is één van de weinige toernooien waar die 2 groepen spelers tegen elkaar uit komen. Vorig jaar gingen de Japanners er met 4 titels vandoor, dat lijkt dit jaar gezien hun onervaren team en de sterkte van de ander inschrijvingen onwaarschijnlijk, maar je weet maar nooit! Veel wordt ook verwacht van de Denen, die met hun sterkste jeugd naar dit toernooi komen, ondanks dat hun rankings op de jeugdranglijst niet al te hoog zijn, maar dit komt vooral omdat ze weinig internationale toernooien spelen. Met zoveel Aziaten, en de sterkste Europese landen aanwezig wordt het vanaf de eerste dag smullen voor de liefhebbers.

Een korte voorbeschouwing per onderdeel;

De Herenenkel:

De herenenkel belooft een spektakelstuk te worden. Maar liefst 13 spelers uit de top 25 van de wereldranglijst doen mee. Waaronder 3 van de 4 halve finalisten van afgelopen editie. De verrassing was toen de Fransman Arnaud Merkle (Frankrijk, 3e geplaatst), die in de halve finale won van de nr. 2 van de plaatsingslijst (en de wereldranglijst) dit jaar Chia Hao Lee (Chinese Taipei). Maar grote favoriet moet toch de nr. 1 van de jeugd wereldranglijst zijn, Lakshya Sen uit India (o.a. halve finalist bij de Aziatisch jeugdkampioenschappen en winnaar van de India International Series, waar hij in de finale won van Lee Zii Jia, de winnaar van de Yonex Dutch Junior 2016! Benieuw zijn we ook naar de man in vorm, Christian Savin (Tsjechië, 4e geplaatst), die in 2017 al de sterkste was in de jeugdtoernooien in Zweden en Cyprus. Kan hij ook in dit sterkere deelnemersveld zich staande houden? De Maleisiër Jun Hao Leong (6e geplaatst) zal dit jaar proberen zijn halve finaleplaats van afgelopen jaar te verbeteren, hij verloor toen in de verlenging van de 3e set van de uiteindelijke winnaar. Ook interessant om te zien is hoe de Aziatisch onder 17 kampioen Kunlavut Vittidsarn (Thailand) zich tussen de onder 19 jeugd staande houdt. Verder zijn er nog veel meer spelers die tot mooie dingen in staat zijn, teveel om op te noemen, dus kom gewoon maar kijken

Voor Nederland heeft Sebastian Ming Kee Li op papier de slechtste loting, hij mag meteen in zijn eerste partij kan testen waar hij staat tegen de als 13e geplaatste Chan Yin Chak uit Hong Kong. Verder voor de Nederlanders leuke, maar zware partijen.

De Damesenkel:

Bij de dames wordt de plaatsing aangevoerd door de nr. 2 van de jeugd wereldranglijst, Jia Min Yeo uit Singapore. Vorig jaar moest zij helaas nog geblesseerd uitvallen, maar dit jaar gaat zij een laatste poging doen om de titel te pakken. Haar hoge ranking dankt zij vooral aan het winnen van de Vietnam Open GP (senioren!) en de Indonesian Junior (een van de 3 andere jeugdtoernooien uit de hoogste categorie). Als 2e geplaatst hier de Aziatisch onder 17 kampioene Pattarasuda Chaiwan (Thailand). Maar ook de Europese onder 17 kampioene Line Christophersen uit Denemarken en de verliezend finaliste uit Spanje Sara Penalver Pereira (5e geplaatst, afgelopen week won zij nog de Spanish Junior) zijn van de partij. Kunnen zij het nu ook in de onder 19 categorie waar maken in dit sterke deelnemersveld? De Japanse Asuka Takahashi (3e geplaatst) daarentegen speelt eigenlijk alleen maar senioren toernooien, waarbij ze bij de Chinese Taipei Masters de halve finale haalde (die ze verloor van haar landgenote en winnares van de Yonex Dutch Junior 2015 Saena Kawakami). Kan zij met de ervaring van die toernooien haar voordeel doen? Uit India is Aakarshi Kashyap een van de kanshebsters, de halve finaliste van de Aziatische onder 17 kampioenschappen, maar vooral halve finaliste van de India Junior (1 van de 3 andere jeugdtoernooien uit de categorie van de Yonex Dutch Junior) . Ook Margot Lambert uit Frankrijk is iemand om op te letten, zij won afgelopen jaar de Portugese en Belgische junior toernooien. Maar ook de Duitse winnares van de Swedish junior een aantal weken geleden, Miranda Wilson, zal de winning mood vast willen houden. Hier zijn in de eerste ronde al enkele topwedstrijden te verwachten gezien de loting, de favorieten wordt het niet gemakkelijk gemaakt.

Voor Nederland heeft Alyssa Tirtosentono een interessante loting met Ga Eun Park (Korea) in de eerste ronde, dat voorspelt een lastige klus. Voor de rest hebben de Nederlandse dames vooral Europese tegenstandsters geloot, maar ook dat zal zeker niet makkelijk worden. Vanwege de vele inschrijvingen is er helaas een reservelijst van 12 speelsters, door Badminton Europe op ranking bepaalt, waardoor een aantal speelsters (vooral uit Nederland) helaas niet aan singelen toe zal komen.

De Herendubbel:

In het herendubbel staat de hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst (Rinov Rivaldy, Indonesië) niet als 1ste geplaatst. Dit komt omdat deze oude bekende (in 2014 deed hij met zijn club Djarum al mee, maar moest toen geblesseerd opgeven) dit toernooi met een nieuwe partner speelt, die nog maar 1 toernooi gespeeld heeft, en dus geen hoge ranking heeft. Interessant om te zien hoe dit koppel het tegen de vaker samenspelende koppels gaat doen. De als 1ste geplaatste Indiërs Krashna Prasad Garaga & Dhruv Kapila bijvoorbeeld werden 2e bij de Indian Junior, waar ze verloren van de Yonex Dutch Junior 2016 winnaars Okumura/Onodera uit Japan. Ze lijken een lastige eerste partij te krijgen tegen het Duits/Franse gelegenheidskoppel Hauke Graalman & Leo Rossi. De Fransman Leo Rossi staat op dit moment 6e op de wereld jeugd ranglijst in de dubbel, na o.a. winst in de Belgian Junior afgelopen jaar, en onlangs nog de halve finale in de Swedish International (senioren). Zijn partner Hauke Graalman heeft niet veel gespeeld, en de loting was hem niet goed gezind. Ook de als 2e geplaatste Zweedse winnaars van de Swedish Junior, Adam Gozzi & Carl Harrbacka beginnen met een pittige wedstrijd tegen de Hong Kong-ers Chan Yin Chak & Ko Shing Hei. Verder zijn de Fransen Eloi Adam & Samy Corvee ook een koppel om op te letten na hun winst in onder andere de Roemeense en Portugese jeugdtoernooien.

Verder moeten we natuurlijk altijd letten op de Engelsen en Denen, de Koreanen, Japanners en Maleisiërs, die traditioneel sterk voor de dag komen in dit onderdeel. Teveel goede koppels om allemaal te benoemen, maar zeker is dat er vanaf de eerste ronde partijen bij zitten die de moeite zeker waard zijn om naar de Duinwijckhal te komen om ze te bekijken.

Het damesdubbel.

In de damesdubbel hebben we als grote favoriet zonder twijfel het Indonesische koppel van Serena Kani & Jauza Fadhila Sugiarto, de nr’s 1 en 3 op de jeugd wereldranglijst. Dat ze voor het eerst internationaal samen spelen moet met zoveel kwaliteit niet uitmaken. Zo won Serena Kani onlangs nog de India International Challenge (senioren), en stond Jauza Fadhila Sugiarto in de halve finale van de jeugd Wereldkampioenschappen. Een ander Indonesisch koppel om rekening mee te houden is Ribka Sugiarto & Febriana Dwipuji Kusuma (4e geplaatst), zij wonnen samen de Maleisische Junior International, en stonden in de halve finale van de Indonesian Challenge. Maar de Indonesische dames gaan het zeker niet cadeau krijgen. Zo willen de Françaises Vimala Heriau & Margot Lambert na winst in van de Portugese en Belgische open jeugdtoernooien zich ook vast bewijzen in dit sterkere toernooi! Zij krijgen meteen een lastige openingswedstrijd tegen het Deense koppel Amelie Magelund & Freja Ravn (die in de finale van de Danish Junior nog tegenover elkaar stonden). Het Koreaanse koppel van Ah Yeong Seong & Ji Min Kim (met hun toenmalige partners halve finalistes in de Dutch Junior en German Junior afgelopen jaar) zullen de Koreanen aan een eerste titel sinds hun terugkeer bij “de Dutch” willen helpen.

Voor de Nederlandse dames liggen er mooie uitdagingen tegen vooral Aziatische tegenstanders. Zo zijn we benieuwd naar de wedstrijd van Deborah Jille & Alyssa Tirtosentono tegen Ashwini Bhat K. & Mithula U K uit India. Verder ook hier weer veel goede koppels die vanaf de eerste rondes mooie en spannende partijen zullen gaan afleveren.

Het gemengddubbel.

Ook in de gemengddubbel een Indonesisch koppel dat als 1ste geplaatst is. Rinov Rivaldy & Angelica Wiratama zijn hier het te kloppen koppel. Ook dit is een nieuw koppel, dat overigens in de finale van de Vietnam Challenge (senioren) nog tegenover elkaar stond, dus misschien dat daar voor de ingespeelde koppels nog wat te halen is. Leuk om te zien dat dit soort spelers, die bij de (kleinere) seniorentoernooien al om de prijzen meedoen toch de moeite nemen om naar ons jeugdtoernooi te komen! Zo won het 2e geplaatste koppel uit Engeland, Callum Hemming & Fee Teng Liew onlangs nog de IJsland International. Maar ook de Zweden Carl Harrbacka & Tilda Sjoo zullen vol zelfvertrouwen zijn na hun winst in de Swedish en Estonian Junior. Voor Denemarken is Alexandra Bøje de vrouw om op te letten. Deze Deense speelt nu met Jesper Tøft, maar met haar normale partner heeft zij afgelopen jaar de Praagse Open gewonnen, en stond ze in de finale bij de Swedish en Norwegian international en de halve finale Italian Open (allemaal senioren toernooien)!

Verder mogen we de koppels uit Korea, Maleisië, Hong Kong, Chinese Taipei, Denemarken, Engeland, Duitsland en Frankrijk natuurlijk niet onderschatten. Al in de eerste ronde staan er enkele op papier leuke wedstrijden gepland, tussen bijvoorbeeld Denen en Indonesiërs zal het zeker een leuke partij worden, interessant om de verschillende speelstijlen tegen elkaar te zien. Zo spelen bijna alle Deense koppels tegen Aziaten in de eerste ronde, dus genoeg om naar uit te kijken voor de liefhebbers!

De (meeste) Nederlanders hebben geen al te beste loting, zo moet Duinwijck’s eigen Ties van der Lecq met Madouc Linders (Almere) tegen de al eerde genoemde Zweden Carl Harrbacka & Tilda Sjoo. En Duinwijcker Wessel van der Aar met Chloë Mayer (HBV) tegen een koppel uit Chinese Taipei. Dat gaat zeker niet makkelijk worden, maar wel een goede kans om veel te leren.

Kortom de Yonex Dutch Junior International 2017 belooft een toptoernooi te worden. Voor alle liefhebbers kom kijken, de toegang is gratis, van 1 t/m 5 maart in de oude vertrouwde Duinwijckhal. Ook als je na het werk langs wil komen kan dat, de laatste partijen staan gepland om minimaal 20.25, op de eerste dagen vooral singels, dus er is dan ook nog genoeg te zien!

Where are players coming from in 2025?

In partnership with

Badminton Nederland Badminton Europe Junior Circuit Duinwijck YONEX German Junior